Wat is Shiatsu?
Shiatsu is een manuele techniek waarbij met vingers, duimen en delen van de handpalmen druk op het lichaam wordt uitgeoefend. Shi betekent vingers, atsu betekent druk. Shiatsu is werken aan een dynamisch evenwicht. Met Shiatsu word je als cliënt in de gelegenheid gesteld om zelf beter te worden. Shiatsu is een manueel toegepaste therapie die de vitale veerkracht van het lichaam versterkt. Vitale veerkracht is het vermogen om storende invloeden te weerstaan en disbalans in lichamelijk functioneren te boven te komen.
Shiatsu is aandacht voor jezelf: je lijf en je leven. Shiatsu-behandelingen kunnen je ondersteunen om in het nu weer/meer in contact met je eigen lijf te komen.
Elke shiatsu behandeling heeft drie aspecten in zich: therapeutisch, ontspannend en preventief. Fysiek, emotioneel en mentaal kan dit vernieuwde ruimte geven.
Shiatsu wordt in mijn praktijk gegeven op een massage-tafel, waarop je kan liggen en zitten. Of wordt gegeven op een Shiatsustoel. Voordat we beginnen, bepalen we samen wat in jouw geval het beste startpunt is en wat voor jou passend en haalbaar is. Sommige mensen hebben de interne vraag bij hun eerste behandeling: ‘Moet ik alles uitdoen?’ Elke behandeling draait om jou: hou aan wat je wilt en waar jij je zo gemakkelijk en veilig mogelijk in kan voelen. Indien gewenst kan je al je kleren aanhouden. Wel is het dan prettig om soepele, schone kleding aan te hebben, zoals een T-shirt en joggingbroek of legging.
Er zijn verschillende stijlen Shiatsu. Ik beoefen de originele basis Namikoshi-stijl, welke gebaseerd is op kennis over anatomie en fysiologie. Shiatsu Namikoshi stijl is vooral herkenbaar aan de westerse fysiologische verklaringen voor Shiatsu. Tokujiro Namikoshi ontdekte zijn systeem van Shiatsu ‘op gevoel, met vallen en opstaan’. In 1925 stichtte hij het Shiatsu Therapie Instituut in Japan. Shiatsu heeft tot doel om de aangeboren zelfhelende werking van het lichaam te activeren/bevorderen. In 1957 erkende het Japanse ministerie de Shiatsu Namikoshi-style als reguliere therapie. Hierdoor is in Japan de opleiding tot Shiatsu-therapeut gereguleerd door de overheid en kreeg de therapie ook in Europa een breed draagvlak. De bijzondere technieken bieden de mogelijkheid diverse klachten gericht aan te pakken door de oorzaak weg te nemen, in plaats van enkel de symptomen te bestrijden. Dit is met name het geval bij functiestoornissen. Binnen mijn opleiding tot Shiatsu-therapeut heb ik mijn diploma behaald voor Medische Basis Kennis.
Sommige mensen hebben de interne vraag bij hun eerste behandeling: ‘Moet ik alles uitdoen?’ Elke behandeling draait om jou: hou aan wat je wilt en waar jij je zo gemakkelijk en veilig mogelijk in kan voelen. Ondergoed blijft sowieso aan. Indien gewenst kan je al je kleren aanhouden. Wel is het dan prettig om soepele, schone kleding aan te hebben, zoals een T-shirt en joggingbroek of legging.