behandeling

Dorn

De Dorn methode is een vriendelijke, milde gewrichts- en wervelbehandeling, waarmee scheefstand in bekken en wervelkolom gecorrigeerd kan worden. De basis voor Dorn therapie is altijd een correctie in het beenlengteverschil. Veel mensen hebben namelijk zonder dat ze het weten tijdelijk een beenlengteverschil, dat eenvoudig kan ontstaan doordat er wat ruimte in het heupgewricht komt. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van hoge spierspanning, verkeerde lichaamshouding -zoals vaak met je benen over elkaar zitten of lang autorijden-, eenzijdige overbelasting (veel een kind op je arm dragen), vertillen (met zware boodschappentas) of een misstap. Het heupgewricht en de wervelkolom kunnen hierdoor tijdelijk in een wat andere houding komen te staan: het bekken wordt aan één kant omhoog geduwd waardoor de onderste rugwervels onder druk komen te staan. Hierdoor zit de kop van het bovenbeen niet meer optimaal in de kom van het heupgewricht, waardoor het beenlengteverschil en mogelijk bekkenscheefstand en kromming van de wervelkolom ontstaat. De Dorn therapie komt uit Duitsland, waar Dieter Dorn en Helmut Koch de grondleggers ervan zijn. Al onderzoekend kwamen zij tot de conclusie dat het begin van rugklachten vaak zit in een beenlengteverschil.

 
Voor wie?


Dorn therapie kan worden ingezet bij klachten, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. Dorn therapie is ook geschikt voor kinderen en voor mensen die niet ‘gekraakt’ willen of kunnen worden. Na één tot drie sessies kunnen we vaak al zien of deze methode bij jou resultaat geeft ten aanzien van pijnvermindering en meer bewegingsvrijheid.

Waarbij helpt het?

  • Rugklachten (hoog, laag)
  • Nekklachten
  • Hoofdpijn
  • Gewrichtsklachten (knie, schouder)
  • Pijn bij zitten
  • Pijn in de lies
  • Pijn in bil
  • Tintelingen in een been
  • Niet lang op beide benen kunnen staan
  • Voetproblemen
  • Darm- en blaasproblemen

Vaak lossen de handen een mysterie op waarmee het intellect tevergeefs worstelt


Carl Jung

Hoe werkt het?

Wanneer de belasting van een beenlengteverschil langere tijd duurt, kunnen (chronische) klachten ontstaan, omdat:

1. de  beperkingen van het bewegingsapparaat kunnen zorgen voor verstoring in orgaanfuncties, zoals darm- en blaasproblemen. Organen worden immers aangestuurd door zenuwbanen die vanuit de hersenen via het ruggenmerg naar buiten treden vanuit de wervelkolom naar de organen toe. Wanneer heupgewricht en/of de wervels niet goed staan, komen deze zenuwverbindingen ook onder druk te staan en geven verstoring in orgaanfuncties.

2. de spieren rond het gewricht kunnen gespannen zijn wat pijnklachten kan gaan geven. Zoals lage of hoge rugklachten, heupklachten, gevoelige lies, pijnuitstraling in bil en/of been, knieklachten, voetproblemen, verkramping in de schouderzones en/of een beperking in nek, zoals bij het naar links – en rechts kijken.

 

Een Dorn behandeling is ondersteunend voor spieren, gewrichten, zenuwen en organen. Bij de Dorn methode worden gewrichten en wervels in hun juiste positie teruggebracht, waardoor pijnklachten of stoornissen in orgaanfuncties kunnen verminderen of verdwijnen. Tegelijk wordt het bindweefsel tussen de wervels losser gemaakt, zodat de doorbloeding beter wordt en spieren en gewrichten soepeler kunnen worden.

Hoe voelt het?

Een Dorn sessie begint terwijl jij staat: met een eenvoudige check aan je rugzijde, vanuit het SI-gewricht, wordt gekeken naar mogelijk beenlengteverschil. De dynamische mobilisatie kan vervolgens liggend of staand gebeuren: er wordt een zachte correctie uitgevoerd bij heup- , knie- en enkelgewricht. Jij hebt hierbij een actieve rol door tijdens deze correctie mee te bewegen met benen en soms ook met armen en/of hoofd. Je voelt de handen/duimen op je rug, gewrichten, benen en/of armen, nek.

De behandeling

Over het algemeen geldt dat de behandeling niet of nauwelijks pijnlijk is. Meestal zijn één tot vijf behandelingen voldoende. De Dorn-methode kan afgerond worden met een vervolgbehandeling, zoals bijvoorbeeld shiatsu of klassieke massage of een Breuss-massage. Breuss is een zeer zachte, ontspannende behandeling op de rugwervelkolom. Als het nodig is, krijg je een korte zelfhulpoefening mee, van max 5 minuten per dag, om het effect van de behandeling te vergroten.

Door het veranderen van de stand van de wervels kan tot een aantal dagen na de behandeling een soort ‘napijn’ optreden, in de vorm van wat spierpijn op plaatsen waar het gewricht en/of de wervels gecorrigeerd zijn. Want de spieren en pezen passen zich aan, door in de nieuwe positie te stabiliseren. Daarom is het raadzaam om na een Dornbehandeling twee à drie dagen niet extreem zwaar te tillen of te belastende bewegingen maken, zoals extreem sporten. Je kan verder gewoon functiegericht blijven bewegen en sporten.

Veelgestelde vragen

De Breuss-massage is een zeer zachte behandelmethode van de wervelkolom. De tussenwervelschijf is het kraakbeen tussen de wervels, dat ervoor zorgt dat de zenuwen beschermd worden en de wervels elkaar niet raken. R. Breuss ontwikkelde deze zeer zachte tussenwervelschijf-massage en stelde vast dat deze zich effectief laat combineren met de Dorn-therapie. Bij wervelkolomproblemen, pijn of verkrampte spieren kan de Breuss-massage een voorbereiding zijn op de Dorn-therapie. De Breuss-massage kan ook na de Dorn-behandeling gegeven worden om de wervelkolom nog iets meer te strekken, waardoor de tussenwervelschijven meer ruimte krijgen. Dit is bevorderlijk voor pijnvermindering en spierspanning. De Breuss-massage wordt uitgevoerd op de blote rug en duurt ongeveer 15 minuten.

  • Na een ongeval of operatie: zes tot acht weken wachten
  • Bij een tumor of uitzaaiing in de wervelkolom
  • Bij acute ontstekingen
  • Bij acute hernia
  • Bij koorts
  • In de eerste drie maanden van de zwangerschap
  • Na de bevalling: zes tot acht weken wachten
  • Bij een langdurige hoge dosering van Prednison of andere Corticosteroïden
  • Bij ernstig overgewicht, omdat de stand van de wervels dan niet goed genoeg kan worden gevoeld
  • Wanneer het beenlengteverschil het gevolg is van geboortesituatie of operatie, of iets dergelijks