behandeling

Klassiek & sport

De klassieke massage is de Grande Dame onder de verschillende werkvormen die massage kent. Het is een behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van de technieken intermitterend drukken, effleureren, pétrisseren, frictioneren, tapoteren/vibreren. Deze basistechnieken worden in de hele geschiedenis van massage beschreven, vandaar de naam klassieke massage. Klassieke massage is vooral gericht op ontspanning, verzorging en lichaamsbewustzijn.

 

Ontspanning is een belangrijk element binnen een therapeutische behandeling. Het stelt het lichaam in staat om optimaal te reageren op therapeutische technieken.

 

Sportmassage bevat dezelfde technieken als klassieke massage, waarbij druk en tempo verschillen. Sportmassage is gericht op verzorging en activatie of ontspanning.

Voor wie?

Klassieke massage 

Ondersteunt je bij (spier)ontspanning en pijnvermindering. Bewegingsvrijheid wordt vergroot en het immuunsysteem versterkt. Klassieke massage kan je ondersteunen om weer/meer in contact te komen met je lijf, met lichamelijke signalen. Klassieke massage stimuleert het zelfgenezend vermogen van lichaam, kalmeert je zenuwstelsel en geeft ontspanning in je spieren, wat een lokale of complete ontspanning kan geven. (Spier)ontspanning geeft ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Door spierspanningen en emotionele spanningen te verzachten en je zenuwstelsel te kalmeren, kan het evenwicht tussen lichaam en geest worden bevorderd/hersteld. Klassieke massage is ook geschikt bij zwangerschap.

Sportmassage
Bij overbelasting van spieren of blessure kan een sportmassage ondersteunen naar sneller herstel. Een sportmassage kan preventief worden ingezet om overbelasting van spieren en blessures te voorkómen. Je kunt een sportmassage ook gebruiken om je spieren te activeren, bijvoorbeeld als je een tijdje niet gesport hebt of aan het begin van een trainingstraject.

Waarbij helpt het?

De behandelingen zijn gericht op bloedcirculatie, spierspanning en stimulatie van zelfherstellend vermogen van het lichaam. Door gebruik te maken van de verschillende massagetechnieken, ontstaat er een reactie die tot herstel, evenwicht en vernieuwde energie kan leiden. Dit kan een positief effect hebben bij bijvoorbeeld:

  • Spierspanningen
  • hyper- of onderarousal van zenuwstelsel
  • Spiervermoeidheid, spierverhardingen, spierpijn en kramp
  • Stress en burn-outklachten
  • Aspecifieke vermoeidheid
  • Moeite met inslapen of doorslapen
  • Veel in je hoofd, negatieve gedachten
  • Verstoringen in de lichaamsbeleving
  • Herstel na ziekte, blessure of miskraam
  • Preventie overbelasting
  • Vitalisering van lichaam en geest

Iedereen die geneeskunde wil studeren,
moet de kunst van massage beheersen

Hippocrates

Hoe werkt het?

Sederende behandeling 

Tijdens een kalmerende, rustgevende behandeling wordt het herstellende (trofotroop) functioneren van het lichaam gestimuleerd: aanpassingen in het lichaam waardoor het lichaam kan ontspannen ten behoeve van rust, herstel en opbouw. Dit zowel fysiek en emotioneel als mentaal. Het ontspannende deel in een behandeling wordt rustig maar toch stevig uitgevoerd en duurt minimaal 30 minuten en maximaal 60 minuten. 

 

Toniserende behandeling 

Tijdens deze activerende, versterkende behandeling wordt het bevorderende (ergotroop) functioneren van het menselijk lichaam gestimuleerd: aanpassingen in het lichaam waardoor het lichaam geactiveerd wordt. Een toniserende deel in een behandeling wordt vlot en ritmisch uitgevoerd en duurt niet langer dan maximaal 10 minuten.    

Hoe voelt het?

Bij Klassieke massage en sportmassage wordt gebruik gemaakt van drukkende, strijkende en knedende technieken. Er wordt vooraf in overleg een keuze gemaakt in de te behandelen lichaamsdelen. Je ligt of zit op de behandeltafel. De behandeling wordt deels zonder en deels met massageolie uitgevoerd op de blote huid van rug, nek, schouder, gezicht, benen, voeten en/of armen en handen. 

Klik hier als je meer wilt lezen over welke 5 basistechnieken gebruikt worden en hoe ze voelen.

De behandeling

Er wordt professioneel gewerkt: alles wat bedekt kan blijven, blijft bedekt. Zodra je op de behandeltafel hebt plaats genomen, wordt je lichaam afgedekt met een deken en handdoeken, om behaaglijk warm en comfortabel te kunnen blijven. De deken en handdoeken worden afwisselend heen en weer bewogen om rug, nek, schouder, benen, voeten en/of armen te kunnen bereiken.

 

Stel dat alleen benen worden behandeld, dan kan je T-shirt aanblijven. Je ondergoed houd je sowieso altijd aan. Wanneer je een bh draagt, dan kan je die aanhouden bij het plaats nemen op de behandeltafel en indien nodig -bijvoorbeeld bij een rugbehandeling met olie- dan zal vooraf toestemming gevraagd worden om je bh los te mogen maken. De bh is dan alleen op je rug los en ná de behandeling wordt je bh vast gemaakt voordat je rug weer met de deken/handdoeken wordt afgedekt. Tip: neem een vest of trui mee, zodat je lekker warm blijft na afloop.

Veelgestelde vragen

Intermitterend drukken
Hierbij voel je de handpalmen met tussenpozen zacht, langzaam en vol drukken op je rug, nek, schouders en/of benen, voeten. Er wordt een gelijkmatige druk uitgeoefend, waarbij de druk herhalend toeneemt en afneemt. Geen oliegebruik.

Doel van intermitterend drukken:

  • contact maken en kalmering
  • wennen aan de handen op je lichaam, het lichaam vertrouwd maken met aanraking
  • basisspanning van spieren aanvoelen


    Effleurages = strijkingen
    Bij effleurages voel je de volledige handpalmen gelijkmatig, recht of cirkelvormig strijken, met matige tot stevige druk. Deze techniek kan zowel langzaam als wat sneller worden uitgevoerd. Oliegebruik voor een vloeiende beweging.
    Bij een reibung voel je een zeer stevige, intensieve effleurage. Deze strijking wordt gegeven anders dan met de handpalm: met knokkels, vingertoppen, bovenzijde van handen, vuist of met een rulle handdoek. Jij kan niet zozeer voelen met welk deel van de hand de techniek wordt toegepast, maar wél voel je dat de greep stevig en/of diep is. Wel of geen oliegebruik is bij een reibung afhankelijk van de gekozen techniek.

    Doel van effleurages:
  • het lichaam gewoon laten worden met de aanrakingen
  • verbeteringen doorbloeding van de huid
  • circulatie lymfevaten gestimuleerd
  • weldadige ontspanning en vermindering pijn


    Petrisages = knedingen
    Hierbij voel je dat je spieren ritmisch gekneed worden, een beetje te vergelijken met het kneden van brooddeeg. Geen oliegebruik.

    Doel van petrisages:
  • doorbloeding gestimuleerd, op een dieper niveau dan door effleurages
  • maakt spieren soepeler
  • weefsel en zenuwuiteinden worden aangenaam gestimuleerd



    Fricties = diepe, zeer plaatselijke cirkelvormige beweging in spieren of op pezen
    Je voelt dat er op één plaats op een spier recht of cirkelvormig met de volle hand, of duim, vingertoppen, handpalm een nauwkeurige beweging wordt uitgevoerd, waarbij de huid wordt meegenomen. Er kan lichte tot stevige druk worden uitgeoefend, afhankelijk van het te behandelen lichaamsdeel. De beweging blijft binnen de elastische grenzen van de huid. Dieper liggend weefsel wordt hierbij meegenomen. Fricties kunnen wat gevoelig zijn en worden daarom afgewisseld met zachte vibraties of strijkingen. Geen oliegebruik.

    Doel van fricties:

  • door spiervezels uit te drukken worden de onderliggende spieren verbreed
  • losmaken van de opstapeling van afvalstoffen (myogelose), meestal aan de rand van een spier en/of spierovergang.
    Een myogelose is een verharding in een spier, door ophoping van melkzuur. Meestal gepaard met verminderde werking van de spier. Ontstaat als gevolg van verminderde spierafwisseling. Een triggerpoint is een pijnlijk plekje dat bij druk uitstraalt. Een tenderpoint is een gevoelig plekje zonder uitstraling.


    Tapotementen = ontspannen, ritmische, lichte ‘slagen’
    Tapotementen voel je als snelle, afwisselende klopjes, die gegeven kunnen worden met bijvoorbeeld de handen-als-kommetje gevormd, of met de pinkzijde van de hand.
    Vibraties voel je als een snelle, trillende, schuddende beweging, die met de vlakke hand of vingertoppen worden uitgevoerd op het te masseren lichaamsdeel (bijv kuitenspieren). Schuddingen hebben direct en indirect een relaxerende werking op de spier.
    Geen oliegebruik.

    Doel van tapotementen en vibraties:
  • stimulatie zenuwen en losmaken van verkrampte spieren
  • stimuleren en activeren van spieren


    Eind-effleurages

    Lichte, zachte strijkingen om de massage af te ronden (geen oliegebruik)

    Doel van eind-effleurages:
    Het lichaam te optimaliseren en klaar te maken om weer in actie te komen.

Ergotroop en trofotroop zijn functies in het autonome zenuwstelsel in samenwerking met de hypothalamus (besturingscentrum in de hersenen) en het endocriene systeem (hormonen).

Voor meer informatie: klik hier

Na een miskraam kan het ondersteunend voor je lichaam en geest zijn, om ook je lijf de benodigde aandacht en passende zorg te geven. Voorafgaand aan de ontspannende en verzorgende behandeling stemmen we samen zorgvuldig af.

Als je last hebt van spierpijn na het sporten, kun je beter een paar dagen wachten met sportmassage. Op die manier kunnen de spieren zichzelf eerst herstellen. Bij koorts, een spierscheur, kneuzing, ontsteking of wond is sportmassage af te raden.