Werkwijze

Wanneer je kiest voor een behandeling of een traject bij mij, bestaat dit uit een aantal logische stappen:

golflichtblauw
aanmelding

Je kan je aanmelden via de site, een e-mail of een appje.

(Onbekende telefoonnummers neem ik namelijk bij bellen niet op.)

golflichtblauw
telefonische kennismaking

Na je aanmelding maak ik graag telefonisch met je kennis, waarbij we samen kunnen sparren over je klacht en mijn werkwijze.

golflichtblauw
intakegesprek

Voorafgaand aan de eerste behandeling hebben we een intakegesprek. Waarbij je duidelijk kunt maken wat er speelt, wat er al geprobeerd is en of er dingen zijn die voor de behandeling van belang zijn om te weten. 

 

Wanneer er bijvoorbeeld vanuit het verleden moeite is met aanraking, kijken we samen wat het beste startpunt kan zijn. Wanneer je onder behandeling bent van een arts en/of therapeut, passen we ook deze informatie in het geheel in. Daarnaast kijken we ook naar aspecten van je gewone dagelijkse leven. Welke zaken zijn er die de klachten hebben veroorzaakt en/of die ze in stand houden?

golflichtblauw
de behandeling

Wanneer je vanuit een doorverwijzing komt, dan monitoren we de voortgang en het effect van de behandelingen. Zo kan per keer zorgvuldig afgestemd worden wat er nodig is in jouw situatie/ proces.

Praktijkruimte 
in Groningen en Drachten

De praktijk is geopend van dinsdag t/m donderdag. Er is geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Een afspraak maken kan via de website, per app of via email. Je mag mij gerust vooraf vrijblijvend appen of mailen voor meer informatie over de behandelingen.

Regattaweg
Loopsportcentrum, Regattaweg 5, Groningen
Gjalt de Jongstraat 20, Drachten

Bereikbaarheid

De praktijk is op dinsdag en donderdag open in Loopsportcentrum Noord Groningen en op woensdag aan huis in Drachten.

Er is op beide locaties voldoende gratis parkeergelegenheid voor de deur. De praktijk in Groningen is voor minder validen goed bereikbaar, omdat deze zich op de begane grond bevindt. In Drachten is er (alleen) een trap  naar de eerste verdieping. 

Tarieven

 • Intake + behandeling 75 minuten

  Integratief - Shiatsu - Klassiek/sport - Dorn - Voetreflex - Littekenbehandeling

  € 65,00
 • Behandeling 1 uur

  Integratief - Shiatsu - Klassiek/sport - Dorn - Voetreflex - Littekenbehandeling

  € 65,00
 • Stoelbehandeling

  30 minuten

  € 32,50

Tips:

 • Bouw voldoende rust in na een behandeling
 • Douche van te voren en draag schone kleren en sokken
 • Een behandeling kan niet plaats vinden bij koorts, infecties, ontstekingen, Corona en besmettelijke huidaandoeningen (zoals herpes).

Annuleren

Voor meer informatie over het annuleren van een afspraak: Klik hier

Veelgestelde vragen

Algemeen

Nee, je hebt geen verwijzing van een huisarts nodig. Bij klachten aan organen in buik- en borstholte is het wel altijd van belang dit eerst door de huisarts te laten beoordelen. Als therapeut stel ik geen klinische diagnose, maar inventariseren we samen de symptomen en de behandeldoelen. Bij twijfel over de ernst van de klachten zal ik altijd eerst verwijzen naar een huisarts voordat een behandeling wordt gestart.

Hoeveel behandelingen nodig zullen zijn is per cliënt en per situatie verschillend. Want het hangt onder andere af van je klacht en je doel. Ervaar na een eerste behandeling rustig hoe de behandeling voor je was en wat het je gebracht heeft. Meestal kun je daarna zelf een aardige inschatting maken van wat je behoefte en mogelijkheid hierin is.

Dat hangt grotendeels samen met het antwoord op bovengenoemde vraag.

In een aantal gevallen is het af te raden om een behandeling te ondergaan (algehele contra-indicatie). Bij sommige klachten is het beter om bepaalde lichaamsdelen niet te laten masseren (plaatselijke contra-indicatie). En in sommige gevallen mag er wel gemasseerd worden, maar dient de techniek te worden aangepast (relatieve algehele of plaatselijke contra-indicatie). Gezien de uitwerking die een behandeling kan hebben, wordt hieronder een aantal algehele en lokale contra-indicaties opgenoemd.


Algehele (absolute) contra indicatie

 • koorts (kans op verergering door toename van de stofwisseling)
 • steenpuisten (besmettingsgevaar en uitbreidingsgevaar)
 • besmettelijke huidaandoeningen, zoals herpes (i.v.m. besmetting en prikkeling van het proces, daardoor gevaar van uitbreiding of verergering)
 • eerste 3 maanden van een zwangerschap (foetus kan loslaten)
 • infecties zoals griep, verkoudheid, keelontsteking enz. (gevaar om nieuwe acute fase op te wekken omdat het proces geprikkeld wordt)
 • corona
 • tromboseAbsolute plaatselijke contra indicatie:

Niet op het desbetreffende lichaamsdeel waar het zich bevindt, de rest van het lichaam kan wel.

 • acuut trauma, verwonding, letsel of zwelling(en)
 • ontstekingen of tumoren (kans op verergering of verspreiding)
 • verdikkingen, waarbij twijfel is over de oorzaak


Relatief algehele of plaatselijke contra indicaties:

Er mag wel worden gemasseerd als rekening wordt gehouden met de plaats, tijdstip, dosering of techniek

 • actieve ontstekingen (o.a. bij reuma, massage kan dit doen verergeren)
 • verwondingen (schaaf-, snij-, steek- of brandwonden zijn erg onprettig om te worden gemasseerd)
 • oedeemvorming (zwelling, vochtophoping waarbij twijfel is over de oorzaak)
 • ontstekingen van de vaten (beschadiging van de verzwakte vaten door de druk)
 • spataderen
 • zenuwontsteking (overgevoeligheid van de regio waar de ontsteking is)
 • onderhuidse bloedingen
 • psoriasis
 • kanker (overleg met je arts, in sommige gevallen kan het juist waardevol zijn)
 • bursitis: een niet-bacteriële of niet-virale ontsteking van een slijmbeurs. Op een bursitis wordt niet gemasseerd, wel uitgebreid het gebied eromheen.

Wanneer je last hebt van verkoudheidsklachten, keelpijn of koorts, dan dien je de afspraak af te zeggen. Dit geldt ook voor mij als behandelaar.
Bel of app de afspraak af, wanneer je:

 • Klachten hebt als verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen of koorts;
 • Griepverschijnselen hebt, of een huisgenoot die griepverschijnselen heeft;
 • Met iemand in aanraking bent geweest bij wie Corona is vastgesteld. Je dient je dan te laten testen op Corona. En 14 dagen te wachten voor een volgende afspraak;
 • Gediagnostiseerd bent met Corona.

Mocht je om welke reden dan ook verhinderd zijn, neem dan tijdig contact per app of per mail op om de afspraak te verzetten of te annuleren. Tot 24 uur van tevoren kan dit geheel kosteloos. Bij te laat afzeggen en bij afwezigheid zonder bericht wordt 50% van het consult in rekening gebracht.

Je kan pinnen na afloop van de behandeling. Bij voorkeur geen betaling met contant geld.

Behandeling

Om ook ná de behandeling behaaglijk warm te blijven, kan het prettig zijn om een vest of trui mee te nemen.

Je lichaam gaat reageren op de behandeling. Het kan gebeuren dat je buik gaat rommelen en/of je neus wat ‘gaat lopen’, je wat aan het dommelen raakt. Regelmatig hoor ik gesnurk en/of vallen mensen in slaap. Allemaal een teken van ontspanning, maak je er niet druk om 😊.

Het kan ook zijn dat je hoofd/lichaam/zenuwstelsel ‘op AAN’, alert/waakzaam is en blijft. Ook dit is oké: het mag er gewoon zijn en blijven. Bij de behandelingen hoeft er niet in ‘goed of fout’ gedacht te worden. Er is wat er is.
Het kan tijdens ook gebeuren dat je merkt dat af en toe of regelmatig een spontane zucht loskomt. ‘Zuchten tijdens een behandeling kan worden beschouwd als het ‘resetten van de regulatie’, een reactie op fysiologische of psychische uitdagingen (Vlemincx, Van Diest & Van der Berg, 2012). Wanneer we ons in een staat van geactiveerde sympatische toestand bevinden, herstelt zuchten het parasympatische evenwicht (Vlemincx, Taelman, Van Diest & Van der Berg, 2010). Een zucht van verlichting slaken betekent dat je spanning loslaat. Zie zulke regulerende zuchten als aangeboren wijsheid van je autonome zenuwstelsel dat functioneert. Voor sommigen is het een hoopvolle bemoediging om voorzichtig te durven gaan geloven dat hun lichaam niet onherstelbaar beschadigd is.

Qua hygiëne vind ik het fijn wanneer je schoon (gedoucht) bent voordat je de praktijk bezoekt. En schone kleren en schone sokken draagt (of schone sokken meeneemt).

Ik werk professioneel:

 • Alles wat bedekt moet blijven, blijft bedekt.
  Ik dek je lichaam af met handdoeken en een deken, om behaaglijk, warm en comfortabel te kunnen blijven. Ik zal de deken/ handdoeken afwisselend heen en weer bewegen om rug, nek, schouder, benen, voeten of armen te kunnen bereiken.
 • Sommige mensen hebben de interne vraag bij hun eerste behandeling: ‘Moet ik alles uitdoen?’ De behandeling draait om jou: hou aan wat je wilt en waar jij je zo gemakkelijk en veilig mogelijk bij kan voelen.
  Je ondergoed houd je sowieso altijd aan.  Als je een bh draagt, dan houd je die aan bij het plaats nemen op de massagetafel: indien nodig – bijvoorbeeld bij een rugbehandeling met olie – dan zal ik vooraf toestemming vragen om je bh los te mogen maken. De bh is dan alleen op je rug los en na de behandeling zal ik je bh ook weer vast maken, voordat ik je weer met de deken afdek.

Dit is jouw behandeling. Als iets onprettig of onveilig voelt, zeg het dan alsjeblieft. Want ik vind het belangrijk dat een behandeling voor jou een opbouwende, veilige ervaring kan zijn voor je en eerlijke communicatie helpt daarbij.

Een therapeutische behandeling kan nawerken: soms kunnen er lichamelijke en/of emotionele reacties optreden. Die verschillen van persoon tot persoon. Het is sowieso van belang om na een behandeling een aantal uren nog geen inspannende verplichtingen te hebben. Zodat de behandeling rustig na kan werken en jij een beetje kan bijkomen en/of kan nagenieten. Het is aan te bevelen dat je na een behandeling niet meteen weer in je ‘denkhoofd’ hoeft of gaat. Voldoende rust na de behandeling heeft een positief effect op het resultaat van de behandeling.

Overig

Een bursitis is een niet-bacteriële of niet-virale ontsteking van een slijmbeurs. Op een bursitis wordt niet gemasseerd, wel uitgebreid het gebied eromheen.

Alleen intermitterend drukken. Bij ontstoken spataderen is een behandeling af te raden.

Gedurende de vorige eeuw is er veel modern wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van het menselijk lichaam. Met name de inzichten die deze onderzoeken hebben opgeleverd met betrekking tot de werking van het zenuwstelsel hebben veel bijgedragen tot meer begrip van de werking van massagetherapie. De nieuwverworven kennis heeft duidelijk gemaakt dat bepaalde delen van de huid via een segment van het ruggenmerg nauwe verbindingen hebben met interne organen. Ook spieren en botten zijn op deze wijze met de organen verbonden. Uit het onderzoek is ook gebleken dat huid, spieren, botten en organen elkaar segmentaal via neurale verbindingen beïnvloeden. Een bekend voorbeeld daarvan is angina pectoris bij hartklachten. Ik ben gediplomeerd voor het geven van segmentale massagebehandelingen.

Nee, alleen aan volwassenen.

Voor meer informatie over Corona, onze maatregelen en wanneer je een afspraak dient te annuleren. Klik hier