behandeling

Litteken

Littekenbehandeling wordt gebruikt om de gezondheid en het gevoel van littekens te verbeteren, om strak littekenweefsel losser te maken en ongemak te verminderen. Dit kan een betere doorbloeding, betere lymfeafvoer, zachter litteken, gevoelsherstel en vermindering/ verdwijnen van bewegingsbeperkingen en geven. Littekentherapie is een zachte manuele behandelmethode die het herstelvermogen van het littekenweefsel activeert. Littekenbehandeling kan gunstig zijn voor zowel nieuw als oud littekenweefsel.

 
Voor wie?

Littekentherapie is geschikt voor iedereen met littekenweefsel, bijvoorbeeld door een ongeval(letje) of door een medische ingreep, zoals een operatie of bestraling. 

 

Littekens en onderhuidse verklevingen kunnen de oorzaak of de in stand houdende factor zijn van bepaalde klachten, zoals gevoeligheid, bewegingsbeperking, pijn en/of functiestoornissen. Littekentherapie kan onder andere worden toegepast bij littekens door:

  • keizersnede
  • hysterectomie
  • wervelkolomchirurgie
  • amputatie
  • buikwandcorrectie
  • mastectomie, borstvergroting- of borstverkleining
  • laparoscopische chirurgie (onderliggend littekenweefsel)
  • brandwonden (in sommige gevallen)
Waarbij helpt het?

Therapeutische littekenbehandeling kan pijn en strakheid helpen verminderen en de (on)gevoeligheid helpen normaliseren. Een litteken heeft altijd littekenweefsel. Dit weefsel bestaat uit fascia (bindweefsel), met daarin ongeorganiseerd liggende vezels die bovendien vaak samengeplakt zitten en een dikkere vezel vormen. Littekenweefsel kan daardoor de bloed- en lymfestroom belemmeren, wat een factor kan zijn voor langdurig ongemak zoals

  • jeuk, tintelingen, overgevoeligheid
  • doof, dof, strak, koud of brandend gevoel
  • pijn, bijvoorbeeld bij het bewegen na medische ingrepen
  • verminderde mobiliteit, verlies van flexibiliteit
  • vochtophoping
  • gevoel alsof het lichaam deels of plaatselijk is ‘losgekoppeld’ op een bepaalde manier
  • emotionele en/of psychische gevolgen, zoals bijvoorbeeld een lager gevoel van eigenwaarde, somberheid, angst voor herhaling of voor de herinnering, boosheid bij een aanrijding, slaapstoornissen, verlies van libido.

 

Ook bij nauwelijks merkbaar of geen fysiek ongemak, kan men profiteren van littekenbehandeling. Bijvoorbeeld als onderdeel van gezondheidsherstel en revalidatie. Of als onderdeel van emotioneel welzijn, zoals bijvoorbeeld het ondersteunen van veranderingen in eigen lichaam te accepteren na een operatie of ongeval. Littekenmassage wordt vaak aanbevolen door chirurgen als een manier om optimale littekengenezing na de operatie te bevorderen en complicaties op de lange termijn te minimaliseren.

Vaak lossen de handen een mysterie op waarmee het intellect tevergeefs worstelt


Carl Jung

Hoe werkt het?

Elk litteken heeft een eigen verhaal. Er is een gat geweest in het lichaam, dat er oorspronkelijk niet was: het weefsel van de huid, fascia, zenuwen en bloedvaten zijn hierdoor aangetast. Door een wond kunnen zowel de oppervlakkige als de dieperliggende vaten van het lymfestelsel (afweersysteem) beschadigd zijn. Om te voorkomen dat er bacteriën naar binnenkomen, wil het lichaam de wond zo vlot mogelijk dichten en doet dit door een zo strak mogelijk netwerk van vezels neer te leggen waarmee de wond dichtgetrokken wordt. Het dichten is de prioriteit. In dit dichte netwerk kunnen zenuwvezels, bloed- en lymfevaten vast of opgesloten komen te zitten. Littekens kunnen dan een barrière in de doorbloeding en lymfestroom vormen. Een littekenbehandeling ondersteunt dit strakke netwerk weer wat te ontrafelen (releasen) en daardoor kan het bloed en lymfe weer beter stromen en kan het gevoel (soms deels) weer worden genormaliseerd.

 

Fascia zit overal in het lichaam en wordt ook wel bindweefsel genoemd: het is weefsel dat huid, pezen, botten, spieren, bloedvaten, zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en organen met elkaar verbindt en steun geeft. Het beschermt de organen en bepaalt hun vorm. Bindweefsel vormt ook de weg waarlangs bloedvaten en zenuwen naar de organen worden geleid. Het lijmvormende eiwit collageen is onderdeel van het bindweefsel. Collageen houdt cellen en weefsels bij elkaar en speelt een belangrijke rol bij wondherstel en littekenvorming. Teveel ongeorganiseerd collageen kan stug aanvoelen. Het weefsel verdikt zich, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. Ook op het omliggende weefsel kan dan trekkracht worden uitgeoefend en pijn- of stijfheidsklachten geven. Met littekentherapie wordt dit ongeorganiseerde weefsel ontrafeld, waardoor het weer uiteen kan vallen en weer zachter en soepeler aanvoelt en mee kan bewegen. De zachte bewegingen en de zachte druk zorgen voor de release van de strakke en ongeorganiseerd liggende collageenvezels, die de bloed- en lymfestroom in en rond het litteken belemmeren.

 

De multi-directionele techniek pakt het weefsel vanuit alle hoeken aan, op een nauwkeurige en doelgerichte manier. De fasciawerking wordt geoptimaliseerd, waardoor dit zich minder gedraagt als verstijfd littekenweefsel en meer als gezond weefsel.

Hoe voelt het?

Werken met een litteken brengt een lichte aanraking met zich mee en is zelden pijnlijk, zelfs voor zeer verse littekens. Terugkeer van gevoelssensaties zien we vaak in de eerste of tweede littekenbehandeling. Als er na de derde behandeling geen gevoel terugkeert, is er vermoedelijk sprake van (te) uitgebreide schade aan de zenuwen. Een ruggenprik kan bijvoorbeeld een gevoelloos gebied achterlaten. Veelal is het directe resultaat bij een behandeling voelbaar: zachter worden van het littekenweefsel, de bewegingsbeperking / ‘het trekkende gevoel’ wordt minder of herstelt, de pijn en (on)gevoeligheid verminderen.

 

Een littekenbehandeling kan fysieke verlichting geven aan de structuren die pijn produceren, maar kan ook de emotionele pijn verlichten die geassocieerd is met ‘het bijbehorende verhaal’. De pijnlijke herinneringen en emoties lijken vaak langdurig opgeslagen in het lichaam te zijn, soms deels op een onbewust niveau. Het lichaam slaat de pijnlijke gebeurtenissen als het ware in de weefsels op. Wanneer de fasciale blokkades (deels) worden opgelost, kan het de opgeslagen pijnlijke herinneringen in de luwte brengen. Waardoor er een vernieuwd gevoel van rust en balans kan ontwikkelen.

De behandeling

Natuurlijke en chirurgische littekens, zowel nieuw als oud, reageren doorgaans onmiddellijk, gevolgd door een korte periode van vlot herstel en continue verbetering. Het werk begint met oppervlaktelagen en gaat vervolgens dieper in de littekens. Over het algemeen is een reeks behandelingen het meest effectief en elke behandeling kan geleidelijke verbeteringen opleveren. Verbetering na behandeling lijkt blijvend en zelfs één tot drie sessies kunnen al nuttig en effectief zijn.

 

 

Veelgestelde vragen

Criteria om te checken of er op het litteken gewerkt kan worden: kan er normaal gedoucht worden met het litteken? Kan de waterstraal vanuit de douchekop rechtstreeks op het litteken gehouden worden? Kan het litteken normaal worden afgedroogd?

Wacht ten minste acht weken bij een operatie.  Bij eventuele vertraagde genezing: wacht nog 6 tot 8 weken.

Bij behandeltraject kanker: tenminste vier maanden na de laatste behandeling of de laatste operatie.

Contra-indicaties:

  • chirurgisch staal
  • actieve tumor bij kanker
  • geïnfecteerde wond
  • besmettelijke infecties
  • actieve huidaandoeningen

NB. Niet organische implantaten, zoals borst-, lip-, bil-implantaten zonder chirurgisch staal, titanium-implantaten en ingebouwde gehoorapparaten zijn van belang om besproken te hebben voorafgaand aan een behandeling.