Babymassage
cursus

Babymassage

Een cursus babymassage is een waardevolle tool voor ouders en verzorgers in de omgang met hun kind. Het versterkt de onderlinge band. Ouders en verzorgers zullen door de massages en oefeningen hun kind beter leren kennen en begrijpen en kunnen daardoor beter ingaan op de behoeftes. Ik gun elke baby, ouder en verzorger de impact in ontspanning, regulatie en vermindering van klachten. Ik ben gediplomeerd docent babymassage.

Groepsverband

Een cursus voor alle baby’s met hun ouder(s) of verzorger(s). Rustgevend en ontspannend. Je leert een totale lichaamsmassage te geven aan je kind en ontspanningsoefeningen te doen. Juist ook geschikt voor huilbaby’s, bij slaapproblemen of darmkrampjes.

Individueel

Een cursus voor ouders en verzorgers van baby’s en kinderen met stress en/of trauma in de achtergrond.

Voordelen van babymassage
 • verbeterd het slaapgedrag
 • geeft verlichting bij pijn
 • draagt bij aan een positief contact tussen baby en ouder of verzorger
 • kan een vicieuze cirkel doorbreken
 • stimuleert de groei en ontwikkeling van de baby
 • is leuk om te doen

Een cursus babymassage is een waardevolle tool voor ontspanning en vermindering van klachten bij je kind.

Ik gun elke baby, ouder en verzorger deze impact.

Hoe werkt het?

Bij babymassage is aangetoond wat moeders over de wereld allang van nature wisten: liefdevolle aanraking en geborgenheid brengt ontspanning. Want het gepast, verzorgend plaatsen van rustgevende handen op het kind zorgt voor:

 • meer veiligheid en rust
 • meer ontspanning
 • een lagere hartslag
 • verlaging van pijn, zoals darmkrampjes
 • bevordering van de slaap, de ademhaling wordt rustiger
 • meer balans
 • vermindering stress
 • bewustwording van eigen lichaam
 • stimulatie band ouder/verzorger – kind

Hoe voelt het?

Babymassage is samen met je kind ontspannen en genieten: het is een ontspannende manier om tijd en aandacht aan je baby/kind te geven en je band te versterken. Door tijdens de dagelijkse verzorging te masseren, maakt je kind op een natuurlijke manier kennis met zijn of haar lijfje. Lichaamsgericht werken kan op een laagdrempelige manier bijdragen voor kind en ouder(s)/verzorger met betrekking tot verbinding, ontspanning en pijnvermindering.

De cursus

Naast alle positieve effecten, is babymassage een leuke activiteit en een fijn contactmoment voor jou en je kind. Babymassage werkt ontspannend voor je kind en ook voor jóu. Door het masseren vertraag je letterlijk even. Zo creëer je een genietmoment van rust voor de baby én voor jezelf tijdens een (hectische) dag.

 

De mogelijke reacties van een baby die voor het eerst gemasseerd wordt, kan verschillen per kind. Van meer rust en ontspanning gedurende de dag tot meer onrust gedurende de dag: soms moet een kindje wennen aan de nieuwe sensaties. Als ouder/verzorger kun je verschillende vormen van massage proberen en de reactie van je kind observeren. Wat een kind in het begin nog niet prettig vindt, kan het een aantal weken later misschien wel als prettig ervaren. Je past je massage en oefeningen ook aan aan de ontwikkeling van je baby/kind.

Wat zijn de voordelen van babymassage?

Door je baby voor het slapen gaan te masseren, zorgt de ontspanning die de massage met zich meebrengt ervoor dat je baby makkelijker en sneller in slaap valt. Daarnaast lijken baby’s over het algemeen ook dieper te slapen na een massage.

Massage bevordert de doorbloeding en stimuleert de afgifte van bepaalde stoffen in het lichaam. Zoals bijvoorbeeld endorfine, het gelukshormoon, wat onder andere een pijnstillende werking heeft. Massage kan daarom bijzonder effectief zijn bij pijn van darmkrampjes. Het heeft daarbij een ontspannend effect op de spijsverteringsorganen en stimuleert de stoelgang.

Door de massage ben je zo zorgvuldig aan het afstemmen, dat je nog beter leert in te spelen op de signalen en reacties die je kindje geeft. Je zelfvertrouwen groeit, doordat je intuïtief nog beter kan inspelen op de behoeftes van je baby. De onverdeelde aandacht en de ontspannende wisselwerking heeft een positief effect op het vermogen tot hechting. Daarom kan babymassage bijvoorbeeld ook heel geschikt zijn voor moeders met een postpartum depressie. Het regelmatig masseren van haar baby, ondersteunt de moeder om zich minder gestrest en gedeprimeerd te voelen. Ook voor vaders is babymassage een waardevolle manier om tijd door te brengen met hun baby, als een intensief, positief contactmoment.

Huilen kan allerlei oorzaken hebben. Als een baby veel huilt, maakt dit zowel de ouder als de baby gespannen. Zij kunnen in een vicieuze cirkel terecht komen. Babymassage kan dit doorbreken, omdat baby en ouder zich (weer) meer leert te ontspannen. Door een baby te masseren, kan het huilen verminderen.

Bij baby’s die regelmatig worden gemasseerd, worden meer groeihormonen in het bloed gevonden. Daarnaast groeit door aanraking het lichaamsbesef van de baby. Onderzoek wijst uit dat het effect van massage juist ook bij te vroeggeboren baby’s waardevol is, gezien het positieve effect op de groei en ontwikkeling. Ook verbetert massage de doorbloeding en stimuleert het verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen infecties.

Plezier voor twee, je doet het samen! Naast alle positieve effecten, is babymassage een leuke activiteit én fijn contactmoment voor jou en de baby. Daarnaast is babymassage niet alleen ontspannend voor de baby, maar ook voor jou. Door het masseren vertraag je letterlijk even. Daarbij is het leuk om te weten dat jij zélf ook endorfine aanmaakt! Zo creëer je een genietmoment van rust voor de baby én voor jezelf tijdens een (hectische) dag.

De ontspanningsoefeningen voor ouder/verzorger en baby zijn gericht op verbinding, samenspel, bewegen en ontspannen. Samen met de massage ondersteunen de oefeningen een diepe ontspanning bij je kind. Spelenderwijs wordt je kind meegenomen in rustige, ontspannende bewegingen bij opzegversjes en bewegingsliedjes. Het is een krachtige stimulans voor de zintuigen en een gezonde ontwikkeling. Daarbij kan het bijdragen aan het maken van routines, bijvoorbeeld bij verschoning of het slapen gaan. De meeste baby’s en kleine kinderen vinden dat fijn.