behandeling

Integratief

Bij een integratieve behandeling werk ik vanuit mijn competentie ten aanzien van de verschillende manuele methodes en technieken, met daar onderliggend mijn fascinatie voor de werking van het zenuwstelsel. In een integratieve behandeling ben ik erop gericht om (spier)spanning te verlichten en het lichaam/zenuwstelsel te helpen reguleren. En – waar nodig/mogelijk – de effecten van (chronische) stress en/of trauma te verzachten, door het lichaam een impuls te geven om de opgeslagen spierspanning in een veilige omgeving stukje bij beetje los te kunnen (leren) laten.

Langdurige stress in je privé- of werksituatie en traumatische gebeurtenissen kunnen een bepaald effect achterlaten in je lichaam/zenuwstelsel. (Vanuit mishandeling en/of misbruik in de kindertijd ontstaat er bijvoorbeeld vaak chronisch rug-lijden en verstoorde pijnverwerking.) Door bewust te erváren waar de (spier)spanning in je lijf zit, kan deze gericht en gedoseerd ontladen. Hierdoor geef je je lichaam de gelegenheid om zélf de klachten geleidelijk te doen verminderen of verdwijnen.

Mede door het levenswerk van wetenschappers als Bessel van der Kolk, Peter Levine, Stephen Porges, Deb Dana, Pat Ogden, Daniël Siegel en Jim van Os is deze boeiende en complexe grensarbeid de laatste decennia grondig opengelegd.

Voor wie?

Lichaamsgerichte therapie is geschikt voor iedereen die het gevoel heeft lichamelijk en/of geestelijk ergens vast te zitten. Variërend van kort, tijdelijk, lokaal tot langdurig, herhalend, generiek. 

 

Veel spierspanningsklachten of andere fysieke klachten komen voort uit stressvolle en/of traumatische ervaringen waaraan voorbij is gegaan of die – door jezelf of de omgeving – onbegrepen zijn, terwijl ze wel gevolgen hebben in je zenuwstelsel. Zowel lichamelijk als geestelijk kan dit je uit je evenwicht halen.

 

Dit kan samengaan met (spier)spanning en een verlies van verbinding met de signalen van je lichaam. Door deze splitsing tussen hoofd en lijf raak je als het ware een deel van jezelf kwijt. Dit wordt fragmentatie genoemd. Soms worden de gevolgen van intense stress of ingrijpende gebeurtenissen pas veel later voor jou merkbaar/voelbaar, waardoor het lastig kan zijn om überhaupt de link met deze ervaringen te leggen.

Waarbij helpt het?

In het bijzonder geschikt bij:

  • (chronische) spierspanning
  • rug-, nek-, schouder- , been-, klachten
  • hoofdpijn, buikpijn
  • ‘het lijf dat moeilijk doet’
  • chronische vermoeidheid, gebrek aan energie of levenslust
  • stress, piekeren
  • moeite met slapen
  • moeite om in contact te komen met je emoties
  • moeite om grenzen aan te geven, om NEE te zeggen
  • concentratievermindering
  • veel in je hoofd zitten, ‘vol hoofd’
  • vaak onrust, je opgejaagd voelen, in de ‘overdrive’ bezig zijn.
  • (over)alert, voortdurend waakzaam, schrikachtig
  • angst voor controleverlies
  • angstklachten, paniek, depressieve gedachten
  • kort lontje, snel geïrriteerd, gevoelig voor prikkels
  • nare dromen, nachtmerries, herbelevingen
  • gevoelens van vervreemding of geen contact met je lichaam
  • ondersteuning van herstel na ongeval, ziekte of miskraam

Veerkracht is het vermogen om te kunnen herstellen van tegenspoed. 
Veerkracht is het tegenovergestelde van hulpeloosheid.

Nadat we onze vecht- of vluchtreactie hebben gehad en ons gaspedaal (sympathicus) geactiveerd is geweest, is het noodzaak om veerkracht te ontwikkelen: we moeten nu ons rempedaal (parasympaticus) activeren om ons weer veilig en voldaan te voelen. Wanneer we terugkeren naar rust en ontspanning, zowel neurologisch als fysiologisch, dàn is veerkracht ontwikkeld. Weer in je kracht komen is de acceptatie van persoonlijke autoriteit. Veerkracht is een dynamische vorm van aarden.

Hoe werkt het?

Wanneer we door (chronische) stress, verdriet, zorgen, angst en/of trauma worden overweldigd, zullen spieren zich automatisch samentrekken in een poging de bedreigende sensaties en emoties af te weren. We merken dit vaak pas aan bijvoorbeeld pijn in stijve schouders, pijnlijke rug, nek, kaken, benen en/of bekken. Veroorzaakt door de hoge spiertonus in die gebieden. Ook de spieren van het middenrif trekken automatisch samen en van de daarmee verbonden hoge ademhaling zijn we ons veelal niet eens bewust. Wanneer spierspanning zich verhardt, vormt zich onbewust een spierpantser in het lichaam waardoor we ons minder bewust zijn van de ongemakkelijke sensaties/emoties of de lading niet meer hoeven te voelen. Hiervoor betalen we wel een prijs: onder andere het verlies van lichaamsbewustzijn, sensitieve gevoelswaarneming, en vaak ook de verminderde mogelijkheid om langdurige, diepgaande verbondenheid (intimiteit) te kunnen ervaren of onderhouden. Hoe meer de spierspanning kan worden losgelaten, hoe evenwichtiger onze lichaamshouding, hoe dieper de adem en hoe veerkrachtiger en congruenter we kunnen (leren) zijn. Balans in beweging.

Hoe voelt het?

Tijdens de behandeling ervaar je – door het voelen van de manuele technieken- de focus op de lichamelijke sensaties in het hier en nu. Lichamelijke sensaties zoals tintelingen, warmte, hartslag, ademhaling en spierreflexen. Deze sensaties zijn de taal van het lichaam. In de behandeling wordt het tempo van jouw lichaam gevolgd. Ervaring in de praktijk laat grote verschillen in beleving zien: van personen die – vanuit trauma achtergrond – soms hard moeten werken om erbij te kunnen blijven zonder te dissociëren, tot personen snurkend op de behandeltafel. En van alles ertussenin: van een waakzaam en alert zenuwstelsel, spierreflexen, denkhoofd tot diep ontspannen, genieten, dommelen. Belangrijk om te weten is: het mag er allemaal zijn, niks ‘moet’ en we hoeven niet te denken in ‘goed of fout’.

De behandeling

Bij een integratieve behandeling gaat het om het verzachten van je (spier)spanning, pijnvermindering, de kalmering van je zenuwstelsel, en de versterking van jouw veerkracht door te werken aan een dynamisch evenwicht.

In zorgvuldige afstemming kijken we samen per behandeling naar wat voor jou een passend startpunt kan zijn. We nemen vooraf het doel van de behandeling voor jou door. Afhankelijk van het doel van de behandeling worden de manuele methoden en technieken geïntegreerd. Om jou(w lichaam) de gelegenheid te geven om te ervaren en herstellen, werk ik graag in stilte. Tijdens de behandeling is er aandacht voor het non-verbale, voor dat wat zich aandient in het hier en nu. Vanzelfsprekend stemmen we samen zorgvuldig af, waar tijdens de behandeling wel afstemming nodig blijft. Een behandeling duurt ongeveer een uur.

Een gevolg van behandeling(en) kan zijn dat je niet alleen pijnvermindering hebt en spierspanningen loslaat, maar ook duidelijker kan gaan voelen hoe je meer innerlijk rust en veiligheid in jezelf kan ervaren, beter kan gaan voelen wat je écht wilt, meer congruente keuzes kan maken, vaker grenzen kan aangeven. Ont-spanning en relaxatie is een belangrijke voorwaarde voor spierherstel, stressregulatie en traumaherstel. Voor (weer) leren genieten als sleutel tot verbale en non-verbale zelfexpressie, zodat jij steeds beter zelf in staat bent om je lichaam en geest gezond samen te laten werken.