Gecertificeerd HeartMath therapeut. Zie hiervoor ook Heartmath Benelux
Hartritmevariabiliteit
Hartritmevariabiliteit is de variatie in tijdsduur tussen hartslagen. Het hart klopt sneller en langzamer gedurende de dag. Als je de trap op loopt of je wat gejaagd voelt, dan klopt je hart sneller. Wanneer je rustig een theetje drinkt en je op je gemak voelt, dan klopt je hart langzamer. Een hart voorziet het lichaam op het juiste moment van de benodigde hoeveelheid bloed. Hiervoor moet het hart kunnen versnellen en vertragen, dit geeft een gevarieerd hartritme. Het versnellen en vertragen van je hartritme is verbonden met het rem- en gaspedaal, ofwel: de parasympathicus en sympathicus. (Lees voor meer informatie over het rem- en gaspedaal, het artikel Het autonoom zenuwstelsel.)
De hartslag is gevoelig voor verschillende gebeurtenissen die plaatsvinden in geest en lichaam. De hartritmevariabiliteit weerspiegelt het vermogen om je aan te passen aan stress en aan omgevingseisen. Een optimale variabiliteit laat een gezonde flexibiliteit, veerkracht en aanpassingsvermogen zien. De hartritmevariabiliteit geeft daarom belangrijke informatie over de toestand van je lichaam en je emotionele staat. De mate van samenhang in die hartritmevariabiliteit wordt hartcoherentie genoemd. Hoe meer regelmaat hierin is te ontdekken, hoe kalmer we zijn. Voelen we ons gestrest en opgejaagd, dan is de coherentie laag.
Coherentie betekent samenhang. Hartcoherentie is een meetbare techniek, waarbij het gaat om de samenhang in de mate waarin hart, brein en emoties op elkaar zijn afgestemd. Met hartcoherentie kun je invloed uitoefenen op het autonome zenuwstelsel, op het rem- en gaspedaal. Fysiologisch gezien is het de mate van afstemming tussen het zenuwstelsel, hormonale systeem en immuunsysteem. De hoogte van je fysiologische conditie is bepalend voor je psychologische gesteldheid, omdat je emotionele regelcapaciteit dan beter is.
Coherentie, als optimale psychofysiologische staat, is een sleutel tot veerkracht. Je vermogen tot veerkracht is te zien als de energie van een soort inwendige batterij: het is de energie die je voor fysieke, emotionele, mentale en sociale processen nodig hebt. Hoe voller je innerlijke batterij, hoe beter je in staat bent om kalm te blijven of weer te worden, helder te denken en je lichaam zelf te reguleren. Hoe groter je veerkracht, hoe meer energie je beschikbaar hebt voor (stressvolle) momenten waar je het nodig hebt. Met een laag energieniveau merk je dat je meer moeite hebt om fysieke onrust of emoties te reguleren, helder te denken, taken uit te voeren, beslissingen te nemen en te herstellen van tegenslag. Door je veerkracht te versterken, vergroot je het vermogen tot flexibiliteit in lastige situaties en vergroot je het vermogen om te kunnen (leren) genieten in meer ontspannen situaties.
Hoe coherenter je kunt zijn en blijven, des te meer energie je kunt vasthouden en opbouwen. Het gevolg is steeds meer veerkracht en persoonlijke effectiviteit. Een toestand van coherentie kun je zelf leren oproepen, door je aandacht te verplaatsen naar je hart en je ademhaling wat te vertragen. In combinatie met vitaliserende of rustgevende emoties, zoals waardering of dankbaarheid, wordt de coherentie vergroot. Hartcoherentie ondersteunt je naar een staat van meer psychofysiologisch evenwicht.
De meting van hartritmevariabiliteit is een hulpmiddel voor het in de praktijk brengen van manieren om:
– stress te verminderen, door bewuster te worden van energielekken en stressbronnen;
– het evenwicht in het autonome zenuwstelsel te herstellen;
– optimale harmonie tussen emoties, geest en lichaam te ondersteunen;
– beter te slapen;
– veerkracht, vitaliteit en energiemanagement te vergroten.
Met de HeartMath methode ‘Werken aan veerkracht’ leer je vaardigheden om verbinding te maken met je eigen lichamelijke gewaarwordingen, emoties, gedachten en gedrag.
Met behulp van deze zelfreguleringstechniek kun je leren om je stress en fysieke onrust meer te beheersen, storende gedachtenpatronen te beperken en je ademhaling te gebruiken om meer balans te vinden in geest, gevoel en lichaam. Meer evenwicht in het stresssysteem, energiemanagement en in het hormonale systeem dragen bij aan gezondheid. De kwaliteit van je ademhaling zegt iets over de kwaliteit van je leven. Hoe groter de hartritmevariabiliteit wordt, hoe gezonder dit is.
Psychologische samenhang: mate waarin denken, voelen en gedrag op elkaar zijn afgestemd.
Fysiologische samenhang: afstemming tussen Autonoom Zenuwstelsel, hormoonstelsel en immuunstelsel.
Hartcoherentie is daarom het psychofysiologisch evenwicht tussen hart, brein, emoties en lichaam.
Hartcoherentie, als optimale psychofysiologische staat, is de sleutel tot veerkracht.